Openbank review: Gratis R42 Mastercard en slimme betaalrekening

De R42 Mastercard is een debit card die u kunt aanvragen als u bij Openbank een gratis betaalrekening opent.

Met deze kaart kunt u overal betalen waar Mastercard creditcards worden geaccepteerd.

Omdat de Openbank R42 Mastercard een prepaid creditcard is kan iedereen van 18 jaar of ouder de kaart aanvragen. Er worden geen inkomenseisen gesteld.

In deze Openbank review leest u hoe de prepaid Mastercard werkt, wat de sterke en zwakke punten zijn en welke diensten Openbank nog meer biedt.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

 • Gratis Mastercard en gratis IBAN betaalrekening
 • Auto huren mogelijk
 • Bij elke betaling automatisch sparen voor goede doelen
 • Ondersteuning voor Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay en Garmin Pay
 • Verzekeringen (i.c.m. het Travel abonnement)
 • Nederlandstalige klantenservice
 • Korting op betalingen bij partners zoals Booking.com en Avis

Minpunten

 • Geen iDEAL
 • Niet aangesloten bij het instant payments netwerk

Wat is Openbank?

Openbank logo

Openbank is een online bank, dat betekent dat ze geen filialen hebben maar dat u alle bankzaken online – via de app of de website – regelt.

De grote Spaanse bank Santander is het moederbedrijf, dus hoewel Openbank zelf vrij jong is, zit er een partij met jarenlange ervaring achter.

Geld dat u bij Openbank stalt valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel (1). Dat wil zeggen dat uw geld dat op een Openbank betaal- of spaarrekening staat tot €100.000 beschermd is in het geval van financiële problemen bij de bank.

Tot de dienstverlening van de bank behoort o.a. een gratis betaalpakket inclusief gratis betaalpas.

Hoe werkt de R42 Mastercard?

Met een Openbank R42 Mastercard kunt u betalen zoals met een reguliere Mastercard creditcard.

Het verschil met een “normale” creditcard is dat u geen krediet krijgt: u kunt dus alleen betalen zolang u geld op de gekoppelde betaalrekening heeft staan. Een debit card (= prepaid creditcard) dus.

Met andere woorden: u moet zelf zorgen voor voldoende saldo op de kaart. Dit is tevens uw bestedingslimiet.

Hoe werkt het?

Aanvragen

U kunt de Openbank Mastercard aanschaffen door een gratis account te openen bij Openbank.

U krijgt dan de beschikking over:

 • Een slimme gratis betaalrekening
 • Een Maestro pas (zoals de vertrouwde pinpas die u krijgt bij Nederlandse banken)
 • En de R42 Mastercard

Betalen

Met de Openbank Card kunt u zowel online als offline gratis betalingen doen in Euro. Rekent u af in een andere valuta dan Euro, dan wordt er 1,5% koersopslag in rekening gebracht, tenzij u de Travel module heeft geactiveerd (zie verderop in deze Openbank review).

U kunt gratis pinnen, online betalingen doen met de R42 Mastercard of simpelweg betalen in de supermarkt met de gratis Maestro betaalpas zoals u gewend bent van de vertrouwde pinpas van een Nederlandse betaalrekening.

Op vakantie kunt u hotelovernachtingen reserveren, vliegtickets boeken of een auto huren met de Openbank Mastercard. (Zorg bij autohuur dat u voldoende saldo heeft om ook de borg te voldoen.)

En uiteraard kunt u via online bankieren overboekingen doen vanaf de Open Betaalrekening. Hoewel deze rekening een Spaans IBAN heeft, kunt u deze gewoon in Nederland gebruiken zoals elke andere betaalrekening.

eCommerce Card

Naast de Openbank R42 betaalpas en de Maestro pinpas kunt u speciaal voor online betalingen de eCommerce Card aanvragen. De eCommerce Card is een virtuele creditcard, dat wil zeggen dat u geen fysieke pas ontvangt.

De eCommerce Card is gratis en bovendien wordt er geen opslag voor de wisselkoers gerekend als u in andere valuta dan Euro betaalt. Ideaal dus om mee te betalen in uw favoriete buitenlandse webshop.

Beheer

Vanuit de Openbank app of via de website beheert u al het betalingsverkeer dat u doet met de R42 Mastercard, maar ook met de Maestro betaalpas of de bankrekening.

De Openbank rekening beschikt over slimme functies om uw geld te beheren. Zo worden uw transacties bijvoorbeeld automatisch gecategoriseerd weergegeven, zodat u altijd een duidelijk overzicht heeft van uw uitgaven en inkomsten.

uitgaven en kosten gecategoriseerd

Met Card Control kunt u zelf instellen welke betalingen gedaan kunnen worden met uw R42 Mastercard, en waar ter wereld.

Bij Openbank beleggen via de Robo Advisor

Via de Robo Advisor kunt u (een deel van) uw geld laten beleggen. U hoeft alleen een bedrag en een risico profiel te kiezen, hierna heeft u er geen omkijken meer aan. De beleggingen worden geadviseerd door vermogensbeheerder Black Rock.

Voor beleggen worden maandelijkse kosten in rekening gebracht, afhankelijk van het bedrag dat u investeert.

Het is ook mogelijk om zelfstandig te beleggen in aandelen of ETF’s.

Gratis spaarrekening

Het is ook mogelijk om een gratis spaarrekening aan uw pakket toe te voegen. Bijvoorbeeld om uw budget voor de R42 Mastercard op te bewaren tegen een concurrerende spaarrente. De eerste 6 maanden ontvangt u op de Welkom Spaarrekening 2.0% rente!

Gebruik de Openbank actiecode WELKOM om gebruik te maken van dit aanbod.

Na deze zes maanden wordt de rekening omgezet naar de Open Spaarrekening. Openbank biedt hierop standaard 1.10% rente.

Travel Card Plan

Wie op reis gaat of vaak in het buitenland is kan voor €7,99 per maand de Travel Card add-on inschakelen.

Dit voegt de volgende opties aan de betaalpas toe:

 • 5x per maand wereldwijd gratis contant geld opnemen
 • Betalen in vreemde valuta zonder koersopslag
 • Reisverzekeringen (vertragingen, verlies van bagage, medische hulp, ongevallen en meer)

Daarnaast kunt u wereldwijd bij ruim 40.000 geldautomaten (2) van de Santander Group gratis geld opnemen. (Ook als u Travel Card niet heeft ingeschakeld.)

Steun een goed doel

Als u wilt kunt u elke keer dat u met uw R42 Mastercard afrekent het bedrag laten afronden naar boven en het verschil automatisch laten doneren aan een goed doel naar keuze.

U kunt tot 5 verschillende doelen instellen en een bovengrens aan het te doneren bedrag stellen.

Kosten

De R42 Mastercard bestellen kost eenmalig €1,99. U betaalt vervolgens geen jaarlijkse kosten voor de kaart of de Openbank rekeningen.

Hoewel het aanhouden van de bankrekening, de pinpas en Mastercard gratis is, worden er voor sommige aanvullende diensten wel extra kosten in rekening gebracht.

Hieronder staan de belangrijkste kosten opgesomd, bekijk voor het meest recente overzicht met kosten de website van Openbank.

Verzendkosten R42 MastercardEenmalig €1,99
Travelcard add-on abonnement€7,99 per maand
Betalingen in vreemde valuta zonder Travelcard abonnement1,5% van het aankoopbedrag
Overboekingen naar niet-SEPA landen€24.02
Bijschrijvingen uit niet-SEPA landen0,1% (min. €12.02)

In veel gevallen zult u alleen met de eenmalige kosten voor het verzenden en eventueel de Travel add-on te maken krijgen.

Alternatieven

Het Nederlandse bunq biedt een vergelijkbaar product als Openbank, inclusief prepaid creditcard en betaalrekeningen en spaarrekeningen.

Heeft u geen behoefte aan een compleet betaalpakket, maar bent u alleen op zoek naar een bankonafhankelijke Mastercard of VISA? Dan biedt de ICS GO Card vergelijkbare betaalmogelijkheden als de R42 Card.

Of bekijk het overzicht met alle beschikbare kaarten.

Veelgestelde vragen

Is Openbank een Nederlandse bank?

Nee, Openbank is een Spaanse bank die op de Nederlandse markt actief is. Wel beschikken ze over een Nederlandstalige klantenservice.

Heeft Openbank iDEAL?

Nee, iDEAL betalingen worden niet aangeboden. In de praktijk wordt dit ondervangen door de betaalmogelijkheden van de eCommerce Card of de R42 Mastercard.

Hoe lang duurt geld overmaken naar Openbank?

Overboeken van en naar andere IBAN rekeningen duurt in de regel 24 tot 48 uur.

Is Openbank betrouwbaar?

Openbank is een 100% dochter van Santander. Dit is een van de grootste banken van Europa (3). Ook is uw geld beschermd door het Spaanse depositogarantiestelsel.