Debit card of creditcard activeren

Creditcard of debit card aangevraagd? Let op: u moet een nieuwe creditcard activeren voordat u deze kunt gebruiken.

Hieronder leest u welke stappen u moet nemen om uw creditcard te activeren en vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Zo kunt u uw creditcard activeren

Tegenwoordig kunt u uw nieuwe betaalpas doorgaans online activeren. Dit kost niet meer dan een paar minuten tijd.

Welke stappen u precies moet ondernemen verschilt per creditcardmaatschappij. U vindt de instructies in de begeleidende brief die u ontvangt bij uw card.

creditcard online activeren in beveiligde omgeving


In de meeste gevallen werkt het als volgt:

  1. Ontvang uw creditcard. Als eerste stap ontvangt u uw creditcard van de bank of de creditcardmaatschappij. Controleer of de kaart en de bijbehorende informatie correct en compleet zijn.
  2. Activeer uw creditcard online. De meeste creditcardmaatschappijen bieden de mogelijkheid om uw kaart online te activeren. Ga naar de website van de creditcardmaatschappij en log in op uw account. Hier vindt u een optie om uw kaart te activeren. Volg de stappen op het scherm en uw kaart zou binnen enkele minuten geactiveerd moeten zijn.

Hoe activeer ik een prepaid creditcard?

Prepaid card deblokkeren

Bij het activeren van een prepaid creditcard (ook wel debit card) moet u een extra stap ondernemen om de kaart gebruiksklaar te maken:

  1. Volg na ontvangst van uw kaart de instructies in de begeleidende brief.
  2. Activeer uw card door in te loggen op de beveiligde omgeving.
  3. Voeg geld toe aan uw kaart. Bij de meeste prepaid kaarten kunt u dit doen via een online betaling met iDEAL of een bankoverschrijving middels internetbankieren.

De instructies voor opwaarderen vindt u in het account van uw prepaid card.

Waarom moet je een nieuwe creditcard activeren?

Creditcards en prepaid creditcards worden standaard geblokkeerd verstuurd. Dit is om te voorkomen dat ze een makkelijke prooi voor fraude zijn.

Na ontvangst van de kaart moet je hem deblokkeren met een activatiecode of persoonlijke informatie die niet samen met de kaart wordt verstuurd. Als iemand de card tijdens de verzending onderschept dan kan deze persoon er niets mee omdat hij of zij niet over de code beschikt.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om mijn creditcard te activeren?

Het hangt af van de manier waarop u uw kaart activeert, maar in het algemeen duurt het slechts enkele minuten om uw creditcard te activeren.

Wat als mijn creditcard niet geactiveerd kan worden?

Als u problemen ondervindt bij het activeren van uw creditcard, neem dan contact op met de klantenservice van de creditcardmaatschappij. De medewerker kan u helpen bij het oplossen van het probleem en uw kaart activeren.

Hoe controleer ik of mijn creditcard werkt?

Na het online activeren krijgt een melding op uw scherm als de activatie gelukt is. Dit betekent dat uw creditcard werkt. U kunt dit eenvoudig controleren door een (kleine) online aankoop te doen.

Hoe lang is een nieuwe creditcard geldig?

Een creditcard is doorgaans 5 jaar geldig. De vervaldatum staat op de kaart vermeld. De notatie hiervan is MM/JJ, bijv: 02/28. Dit betekent dat de kaart tot de laatste dag van februari in 2028 te gebruiken is.

Moet je een vervangende creditcard ook activeren?

Ja, ook als u een vervangende kaart heeft ontvangen voor uw oude creditcard moet u deze eerst deblokkeren voordat u hem kunt gebruiken. Ook als het creditcardnummer hetzelfde is gebleven.

Bekijk alle veelgestelde vragen.