Wat is een Maestro debit card?

Als u een Nederlandse bankrekening heeft dan is de kans groot dat u een Maestro debit card bezit: beter bekend als uw pinpas.

Wat is Maestro?

Maestro is een debit card merk van Mastercard. Maestro kaarten kunnen gebruikt worden voor betalingen in winkels en om geld op te nemen bij geldautomaten.

Het grootste deel van de Nederlandse pinpassen maakt gebruik van het Maestro netwerk, maar ook passen van concurrent V PAY (van creditcardmaatschappij VISA) worden gebruikt.

Maestro stopt

Vanaf medio 2023 worden er geen nieuwe Maestro debit cards meer uitgegeven. Nieuwe pinpassen worden dan debit Mastercard passen waarmee betaald wordt via het Mastercard netwerk. Hiermee wordt online betalen makkelijker, ook bij buitenlandse webwinkels of diensten die geen iDEAL accepteren.

Hoe werkt een Maestro debit card?

Een Maestro debetkaart wordt uitgegeven door uw bank en is rechtstreeks aan uw betaalrekening gekoppeld. U kunt geld op nemen bij een geldautomaat, een betaling doen bij een winkelier of online betalen via iDEAL. Zodra een betaling is gedaan, wordt het bedrag van het saldo van uw rekening afgetrokken.

Maestro vs. debit Mastercard – Wat is het verschil?

Maestro debetkaarten en debit Mastercards worden beide door Mastercard uitgegeven, dus het kan gemakkelijk zijn de twee te verwarren. Het belangrijkste verschil is dat u met Maestro alleen online kunt betalen via iDEAL, terwijl u met Mastercard debit kaarten online kunt betalen waar Mastercard creditcards worden geaccepteerd.

Veelgestelde vragen

Is Maestro een debit card?

Ja, Maestro passen zijn debit kaarten. Echter als er bij een online betaling gevraagd wordt om een debit card, zijn Maestro passen hier niet voor geschikt. In dit geval wordt er om een debit Mastercard gevraagd.

Is Maestro een creditcard?

Nee. Hoewel Maestro van Mastercard is, zijn Maestro-betaalpassen geen creditcards. U kunt hiermee alleen pinnen en betalen met het geld dat op uw bankrekening staat.

Wat betekent Maestro op mijn bankpas?

Als u het rood/blauwe Maestro logo op uw bankpas ziet staan, betekent dit dat betalingen die u met deze kaart doet via het Maestro netwerk gaan. Dit is het netwerk waarvan de meeste Nederlandse pinpassen gebruik maken. Hiermee kunt u wereldwijd afrekenen of geld opnemen bij betaalautomaten die dit logo voeren.

Heeft Maestro een CVC-code?

Nee, een Maestro pas heeft geen CVC code. Wordt er online gevraagd om een CVC-code tijdens het betalen, dan kunt u hier niet met een Maestro pinpas terecht. Kijk in dat geval of de verkoper iDEAL of Bancontact accepteert of vraag een Mastercard of VISA debit card aan.

Waar kunt u pinnen met Maestro?

Maestro betaalkaarten worden wereldwijd geaccepteerd bij kassa’s of betaalautomaten die het Maestro logo hebben. Wel kan het zijn dat in het buitenland – zeker buiten Europa – Maestrokaarten op minder plekken worden geaccepteerd dan bijvoorbeeld debit Mastercard of VISA debit passen.

Kan je online betalen met Maestro?

Online betalen met Maestro kan via iDEAL (Nederland) of Bancontact (België). Buitenlandse webwinkels ondersteunen deze betaaldiensten vaak niet. Hier kunt u meestal wel terecht met een debit Mastercard of VISA debit pas. Deze kunt u online aanvragen.