Verschil tussen VISA en Mastercard

In Nederland zijn VISA en Mastercard de meest gebruikte creditcards en debit cards.

Bij het aanvragen van een creditcard of debit card vragen veel consumenten zich af welke maatschappij ze beter kunnen kiezen, VISA of Mastercard. In het dagelijks gebruik is het verschil tussen VISA en Mastercard echter nauwelijks merkbaar.

Bij het aanvragen van een credit- of debit card is het belangrijker om te letten op de verschillen tussen aanbieders dan van welk netwerk (VISA of Mastercard) de kaart gebruik maakt.

Hoe zit dat?

De creditcardmaatschappij is niet de aanbieder.

VISA en Mastercard zijn beide creditcardmaatschappijen. Echter, als u een credit- of debit card aanvraagt, dan doet u dit niet bij VISA of Mastercard, maar bij een derde partij. Bijvoorbeeld een bank, of een van de bankonafhankelijke aanbieders. Dit is de uitgever van de kaart.

De uitgever van de kaart, bepaalt de kosten, de bestedingslimiet en andere eigenschappen van de card, zoals verzekeringen, spaarprogramma’s of andere extra voordelen.

De creditcardmaatschappijen (dus VISA of Mastercard) zorgen voor de infrastructuur. De transacties verlopen via hun netwerk. Zij zorgen er voor dat u kunt betalen met uw card, maar ook voor de veiligheid.

Verschil VISA en Mastercard

VISA of Mastercard

Het verschil tussen Visa en Mastercard is voornamelijk het logo op de kaart – en niet veel anders. Visa en Mastercard hebben zoveel gemeen dat ze, wat de dagelijkse uitgaven betreft, zo goed als inwisselbaar zijn.

Zowel VISA als Mastercard bieden wereldwijde dekking en de wereldwijde acceptatie is vrijwel evengoed overal waar met credit- of debit card betaalt kan worden.

Op enkele uitzonderingen na accepteert iedereen die de ene kaart accepteert, ook de andere.

Van oudsher had VISA een iets betere wereldwijde dekking dan Mastercard en American Express. Reist u vaak in het buitenland naar gebieden waar weinig toeristen komen dan zou het kunnen zijn dat een VISA card nog steeds iets beter geaccepteerd wordt.

Beschikbaarheid

Er zijn momenteel in Nederland meer Mastercard debit kaarten verkrijgbaar dan VISA debit.

Kosten

Bij creditcards in Nederland heeft een VISA card gemiddeld een iets hoger jaarlijkse bijdrage dan een Mastercard creditcard. Bij debit cards zien we hierin geen duidelijk verschil. Het is zowel mogelijk om een gratis debit VISA card als gratis Mastercard debit cards aan te vragen.

Extra voordelen

Ook wat extra voordelen betreft, zoals verzekeringen (aankoopverzekering, reisverzekering) of cashback op op aankopen die u met de kaart uitgeeft zijn er geen duidelijke verschillen tussen Mastercard of VISA. Ook hier is weer de financiële instelling die de kaart uitgeeft doorslaggevend.

Waar moet u dan op letten bij het kiezen van een Mastercard of VISA card?

Kiezen uit de verschillende creditcards

Bij het aanvragen van een debit card of creditcard is het dus niet zozeer de vraag of u gaat voor een VISA creditcard of Mastercard creditcard, maar welke aanbieder de beste voorwaarden heeft.

Hierbij moet u letten op een aantal zaken:

  • Maandelijkse en/of jaarlijkse kosten
  • Bestedingslimiet
  • Gebruikskosten zoals koersopslag bij betalingen in een vreemde valuta, kosten voor contant geld opnemen of in het geval van een debit card kosten voor het opwaarderen.
  • Het type kaart: credit, debit of charge card (de laatste is in Nederland alleen verkrijgbaar van American Express).

Lees hier meer over hoe u de beste debit card kiest.

Veelgestelde vragen

Wat is meer geaccepteerd Visa of Mastercard?

Zowel met Mastercard als VISA kun je overal ter wereld terecht. In niet toeristische gebieden in het buitenland heeft een VISA creditcard een klein voordeel. Maar voor de meeste consumenten maakt het niet uit welke kaart ze kiezen.

Wat is de meest gebruikte creditcard?

Mastercard en VISA zijn wereldwijd de meest gebruikte creditcards. Samen met American Express zijn dit ook in Nederland de populairste creditcardmaatschappijen.