Wat is een debitcard?

Wat is een Debitcard?

Wat is een debitcard? Kort gezegd is een debit card een betaalkaart die werkt zoals een creditcard. Het verschil is dat u zelf geld op uw debit card zet voordat u ermee kunt betalen. Een debit card is dus eigenlijk een prepaid creditcard: u heeft het betaalgemak van een creditcard en u kunt niet meer geld uitgeven dan dat u er zelf op zet.

Enkele voordelen van een debit card:

  • Online en offline betalen op vrijwel alle plaatsen waar creditcards worden geaccepteerd
  • Geen minimum inkomen vereist om uw kaart aan te vragen
  • Geen BKR-toetsing
  • Volledige controle over uw uitgaven, geen oplopende schuld of rente

Wat is een debitcard en waarvoor kunt u hem gebruiken?

Een debitcard is een oplaadbare betaalkaart die u kunt gebruiken als een creditcard. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder kan een debit card aanvragen. Omdat u zelf geld op de kaart zet heeft u geen minimum inkomen nodig en kunt u een kaart aanvragen zonder BKR toetsing. U bestelt hem, zet er geld op via iDEAL of overboeking en vervolgens kunt u de kaart gebruiken op vrijwel alle plekken waar ook met een creditcard kan worden betaald.

Shoppen

U kunt met een debit card betalen in webshops, zoals bijvoorbeeld op Amazon, eBay of uw andere favoriete webwinkel die geen iDEAL accepteerd. Ook kunt u in offline winkels betalen.

Apps kopen

De app winkels van Google en Apple accepteren nog steeds geen iDEAL. Lastig dus als u geen creditcard heeft maar wel een app wilt kopen. Met de debit card wordt dit probleem opgelost, u kunt de kaart gebruiken om apps te kopen in Google Play of iTunes.

Reizen en vakantie

Goedkoop vliegticket gezien bij een prijsvechter die geen iDEAL accepteert? Met een debit card kunt u het ticket gewoon kopen zonder dat u van iemand een creditcard hoeft te lenen of een duurder ticket ergens anders moet kopen.

Naast vliegtickets kunt u uw debit card ook gebruiken om hotels te boeken.

Een auto huren met een debit card is in sommige gevallen ook mogelijk, dit hangt erg af van de verhuurder.

Daarnaast kunt u de kaart gebruiken op reis als betaalmiddel als uw pinpas niet werkt of bijvoorbeeld als backup.

Gaat uw zoon of dochter op vakantie, dan kunt u de kaart meegeven en een oogje in het zeil houden op de uitgaven en in geval van nood snel en veilig extra geld sturen.

Wat is een debitcard niet?

Voor betalingen buiten Nederland kan de term debitcard verwarrend zijn. Als je aan iemand buiten Nederland vraagt wat een debitcard is, dan zal diegene waarschijnlijk antwoorden dat dit een betaalkaart is die geld direct van je bankrekening afschrijft. Dit is op zich correct, en je zou nu dus kunnen concluderen dat onze pinpas ook een debitcard is. Ook dit is op zich correct. Echter, als je wilt betalen op een buitenlandse website, en er wordt om een debitcard gevraagd, dan werkt je pinpas toch niet.

Wat is een debitcard dus niet? Een pinpas. Maar wat is dan het verschil? Het belangrijkste verschil is het achterliggende netwerk dat gebruikt wordt voor betalingen. Waar de Nederlandse pinpas gebruikt maakt van het Maestro of Cirrus netwerk, maakt een debitcard gebruik van het netwerk van MasterCard of Visa. Hetzelfde netwerk dus als creditcards.

Hoe werkt een debitcard?

De debit cards die in Nederland verkrijgbaar zijn maken zoals gezegd gebruik van de netwerken van MasterCard of Visa, hierdoor kunt u op duizenden locaties wereldwijd betalen. Betalen met een debit card werkt hetzelfde als met een creditcard, bij online betalingen vult u het nummer van uw kaart en uw gegevens in, bij offline betalingen gebruikt u de pas. U kunt met de debit card niet meer uitgeven dan dat u er zelf op zet. Zo houdt u controle over uw uitgaven. U bouwt geen schuld op en betaalt ook geen rente over uw aankopen. Ideaal dus voor als u geen creditcard wilt maar toch af en toe een aankoop wilt doen waarvoor u er wel een nodig heeft.

Een debit card aanvragen

Er zijn verschillende aanbieders actief op de Nederlandse markt. U kun kiezen uit MasterCard debit of Visa debit, beide netwerken bieden vergelijkbare opties. Een debit card aanvragen gaat simpel en snel, u vult uw gegevens in en binnen enkele dagen krijgt u de kaart thuis gestuurd.

Bekijk nu de vergelijking om te zien welke kaart het beste bij u past:

Debit Card vergelijken >