Rente op je creditcard: hoeveel is het en hoe voorkom je het?

Creditcard rente, een thema waar de meeste mensen het liefst zo kort mogelijk aandacht aan besteden. Maar maak je gebruik van een creditcard, of overweeg je om er een aan te schaffen, dan is het toch belangrijk om te zijn van de rente die op jouw creditcard geheven wordt bij roodstand. De creditcard rente is vaak stevig en maakt het krediet dat je krijgt op een creditcard tot een erg dure lening.

Wanneer betaal je creditcard rente?

Er zijn twee manieren te onderscheiden waarop mensen hun creditcard gebruiken. Je hebt de groep die hun creditcard alleen gebruikt als betaalmiddel en aan het eind van elke maand automatisch het openstaande bedrag laat afschrijven van hun rekening. Deze mensen gebruiken hun creditcard verstandig, zij betalen geen rente over hun creditcard aankopen.

Daarnaast is er de groep mensen die hun creditcard gebruikt als een extra geld potje. Vergelijk het met rood kunnen staan bij je bank, maar dan voor een groter bedrag. Deze groep gebruikt hun creditcard om aankopen te financieren waarvoor ze het geld niet hebben. Ze betalen hun aankoop met de creditcard en betalen vervolgens maandelijks een deel terug.

Dit lijkt een makkelijke manier om toch die leuke dingen te kopen als je eigenlijk net even te krap zit – dat geld terugbetalen komt in de toekomst wel goed tenslotte. Toch is dit niet slim, want op deze manier is hun aankoop uiteindelijk een stuk duurder.

In de rekenvoorbeelden hieronder gaan we uit van een rente op je creditcard van 14% op jaarbasis, dit is een gangbaar percentage bij de Nederlandse creditcards (bekijk rente: ICS Cards, ABN Amro, ING, Rabo Bank, Knab, ANWB).

Creditcard rente

Rekenvoorbeeld rente creditcard, 1

Stel je shopt online voor een paar nieuwe kleren, het loopt een beetje uit de hand en je vindt ook nog een mooie jas en een mooie tas. Alles bij elkaar € 500. Omdat je dat geld even niet hebt besluit je met je creditcard te betalen. Aan het eind van de maand wordt het tijd om je creditcard af te betalen, je besluit dat je wel ongeveer € 50 per maand kunt missen om je creditcard schuld te voldoen. Dan ziet het plaatje er als volgt uit:

 • € 500,- schuld
 • Je kunt ongeveer € 50 per maand missen
 • Hiermee kan je de schuld in een jaar afbetalen
 • Je betaalt 12 maanden elke maand € 44,89 aan de creditcard maatschappij
 • Aan het eind van het jaar sta je weer op € 0,-
 • Je hebt nu € 538,72 voor je aankopen betaald

In dit rekenvoorbeeld is je aankoop dus € 38,72 duurder door de creditcard rente en je bent een heel jaar lang maandelijks € 44,89 van je maandbudget kwijt.

Rekenvoorbeeld rente creditcard, 2

Stel nu dat je in plaats van € 500 aan kleding, een mooie nieuw flatscreen tv van € 1500 had gekocht met je creditcard en je wil de schuld hiervan binnen twee jaar afbetalen:

 • € 1500,- schuld
 • Je wil binnen twee jaar afbetalen
 • Je betaalt 24 maanden elke maand € 72,02 aan de creditcard maatschappij
 • Aan het eind van deze twee jaar sta je weer op € 0,-
 • Je hebt nu € 1728,64 voor je flatscreen betaald

De tv is nu € 228,46 duurder door de creditcard rente en je bent twee jaar lang maandelijks € 72,02 van je budget kwijt.

Rekenvoorbeeld rente creditcard, 3

In de twee vorige voorbeelden zijn we ervan uitgegaan dat je voldoende inkomen hebt om je lening af te lossen. Maar wat nou als blijkt dat je die aflossing per maand helemaal niet kan missen. Dan blijft de schuld op je creditcard staan, maar de rente moet je wel betalen.

 • Je hebt € 1500,- schuld op je creditcard
 • Je lost niet af want je kan het niet missen
 • Je moet nu wel maandelijks rente betalen, dit is € 17,50 per maand
 • Op jaarbasis is dit € 210,-!

Als je je schuld laat oplopen en hem niet kan afbetalen betaal je jaarlijks € 210,- alleen aan creditcard rente!

Hoe kan je voorkomen dat je veel rente betaalt op je creditcard?

Er zijn twee manieren waarop je kan voorkomen dat je rente betaalt op je creditcard.

 1. Zet de mogelijkheid voor gespreid betalen uit
 2. Neem in plaats van een creditcard een debitcard

Gespreid betalen uitzetten

Als je al een creditcard hebt en dat bevalt, zet dan de mogelijkheid tot gespreid betalen uit en zorg dat je niet meer uitgeeft dan je aan het eind van de maand kunt terugbetalen. Zo bouw je geen creditcard schuld op en voorkom je creditcard rente.

Weet je van jezelf dat je moeite hebt om je hieraan te houden omdat je toch vaak impuls aankopen doet? Neem dan een debit card en doe de creditcard de deur uit.

Debit card

Met een debit card kan je geen geld uitgeven dat je niet hebt, dus je kan ook niet in de verleiding komen. Een debitcard werkt zoals een creditcard met als verschil dat je er zelf geld op zet voordat je het uit kunt geven. Een soort prepaid creditcard dus.

Ook aan het gebruik van een debit card zijn kosten verbonden, deze bestaan voornamelijk uit jaarlijkse kosten en kosten voor opwaarderen. Toch is een debit card een stuk goedkoper dan creditcard rente betalen.

Iedereen kan een debit card aanvragen, ook bij geen of een laag inkomen.