Studenten creditcard

Studenten creditcard: deze banken hebben hem (en wat je kunt doen als ze hem niet willen geven)

De studenten creditcard is inmiddels gemeengoed bij de Nederlandse banken en het is voor de meeste studenten dan ook wel mogelijk om een creditcard aan te vragen. Voorwaarde voor het aanvragen van een studenten creditcard is meestal wel dat je stufi gestort wordt op de rekening die je bij de bank hebt die de studenten creditcard verstrekt. Je studiefinanciering wordt dan gezien als je inkomen. Zonder inkomen zal geen enkele bank je een creditcard geven.

Je kan als student bij ABN Amro, Rabobank, ING en SNS Bank een studenten creditcard aanvragen. Ook de ANWB heeft een speciale VISA Card voor jongeren, hiervoor moet je wel ANWB lid zijn.

Welke opties heb je als de bank je geen studenten creditcard wil geven?

Bij het aanvragen van een creditcard maakt de bank een inschatting van je kredietwaardigheid. Het kan voorkomen dat de aanvraag van je studenten creditcard geweigerd wordt. Bijvoorbeeld omdat je maar weinig stufi ontvangt, omdat je schulden hebt of omdat er andere alarmbellen gaan rinkelen bij de bank. Als dit het geval is dan moet je kijken naar een andere mogelijkheid om aan een studenten creditcard te komen.

1: Ouders garant laten staan

In sommige gevallen is het mogelijk om je ouders garant te laten staan voor de uitgaven die jij doet met je studenten kaart. Hiervoor moeten je ouders uiteraard wel kredietwaardig genoeg worden geacht door de bank. Hebben je ouders een laag inkomen of alleen hoog genoeg voor hun eigen creditcard, dan houdt het op. Bovendien wil je zelf misschien helemaal niet je ouders vragen om garant te staan, dat gaat ten koste van je zelfstandigheid. Deze optie kan voor sommige studenten handig zijn, maar hij is niet ideaal.

2: Gebruik een debit card als studenten creditcard

Als de bank je geen kaart wil geven en je ouders garant laten staan ook geen optie is dan is een debit card je beste keuze. Een debit card werkt als een creditcard met het verschil dat je geen krediet krijgt maar er zelf geld op moet zetten voordat je hem kan gebruiken. Een soort prepaid creditcard dus.

Omdat je geen krediet krijgt worden er ook geen eisen gesteld aan je inkomen en kan iedereen de kaart zonder problemen aanvragen.

Je kan je debit card bijna overal gebruiken waar je ook met een creditcard kan betalen. Uitzondering hierop zijn de meeste internationale autoverhuurders, sommige tolwegen en een enkele luchtvaartmaatschappij.

Ook als je wel een studenten creditcard kunt krijgen kan een debitcard voordelen hebben. Bij een studenten creditcard is de bestedingslimiet laag, meestal € 500 tot  € 1000. Als je ver weg op vakantie gaat dan ben je met je vliegtickets en hotel kosten hier al snel doorheen. Bij een debit card bepaal je de limiet zelf door de hoeveelheid geld die je er op zet. Als je op vakantie gaat zet je je spaargeld erop en gaan met die banaan. Als je een auto wilt huren op vakantie dan is een studenten creditcard weer handiger.

Studenten creditcard aanvragen
Als je kiest voor een debit card is het aanvragen van een studenten creditcard zo gepiept.

Debit card aanvragen

Een debit card aanvragen is sneller geregeld dan een studenten creditcard aanvragen. Bij het aanvragen van een studenten creditcard moet je naast je personalia ook je financiële gegevens invullen. Een debitcard bestellen kan online en je ontvangt binnen enkele dagen je kaart per post thuisgestuurd.