Automatisch abonnementen betalen met een Debit Card (ook buitenlandse)

Een debit card is een handig betaalmiddel voor plekken waar uw Nederlandse pinpas niet wordt geaccepteerd, zoals bijvoorbeeld bij een buitenlandse webshop. Maar wist u dat u uw debit card ook kunt gebruiken voor het betalen van abonnementen en lidmaatschappen? In dit artikel leggen we uit hoe u dit kunt doen.

Hoe kunt u uw debitcard gebruiken voor abonnementen en lidmaatschappen?

Veel bedrijven bieden de mogelijkheid om abonnementen en lidmaatschappen af te sluiten via automatische incasso. Dit betekent dat de kosten van het abonnement of lidmaatschap automatisch van uw bankrekening worden afgeschreven, zonder dat u hier zelf iets voor hoeft te doen.

Echter, als u een abonnement wilt afsluiten bij een buitenlandse dienst, dan werkt automatische incasso vanaf uw Nederlandse bankrekening doorgaans niet.

Bij buitenlandse automatische betalingen is een creditcard vaak de standaard optie. Maar u kunt hier ook gebruik van maken met een Mastercard debit card of een VISA debit card.

Hoe werkt het?

Om gebruik te maken van automatische betalingen, moet u uw debitcardgegevens aan het bedrijf verstrekken. Dit doet u meestal door de kaartgegevens in te voeren bij het afsluiten van het abonnement of lidmaatschap. Het bedrijf zal vervolgens regelmatig geld van uw card afschrijven, totdat het abonnement of lidmaatschap wordt opgezegd.

Voordelen van automatische betalingen met een debit card

Uw abonnementen automatisch betalen met een debit card biedt een aantal voordelen:

  • U kunt wereldwijd automatische betalingen afsluiten.
  • Automatische betalingen met een credit- of debit card zijn makkelijk stop te zetten. De gebruikelijke opzegtermijn is een maand. Sommige aanbieders van debit cards tonen alle lopende abonnementen in één overzicht binnen uw account, vanwaaruit u de betalingen met 1 klik stop kunt zetten.
  • U hoeft geen creditcard te gebruiken. Sommige mensen willen geen creditcard gebruiken voor abonnementen en lidmaatschappen, omdat ze liever geen schulden maken. Met een debit card hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Nadelen van automatische incasso met een debit card

Er zijn echter ook een aantal nadelen verbonden aan automatische betalingen met een debit card:

  • Bij een datalek of hack van een dienst of webshop kunnen de gegevens van uw card op straat komen te liggen en misbruikt worden. Overigens bent u doorgaans goed beschermd tegen misbruik, maar het kan even duren voordat u een onterechte afschrijving terug hebt.
  • U moet zorgen dat er voldoende geld op uw debit card staat. Als uw card niet over voldoende saldo beschikt om de automatische incasso te dekken, kan dit leiden tot extra kosten of het stopzetten van het abonnement.

Om deze nadelen te vermijden, is het belangrijk dat u het saldo en de transacties in uw debit card account regelmatig checkt en gebruik maakt van de beveiligingsopties die uw kaart biedt zoals bijvoorbeeld push notificaties bij transacties.

Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.