Hoe gebruikt u een debit card veilig?

Debit cards worden steeds populairder en worden vaak gebruikt in plaats van contant geld of creditcards. Hoewel debit cards gemakkelijk te gebruiken zijn, is het belangrijk om erop te letten hoe u ze veilig gebruikt.

In dit artikel bespreken we enkele tips om ervoor te zorgen dat u uw debitcard zo veilig mogelijk kunt gebruiken.

Waarom is veilig gebruik van een debit card belangrijk?

Als iemand (de gegevens van) uw debit card in handen krijgt, kan die persoon geld opnemen of aankopen doen met uw geld. Bovendien kan het ook leiden tot fraude en identiteitsdiefstal.

Hoe voorkomt u dat iemand anders uw debit card gebruikt?

 1. Bewaar uw debit card op een veilige plek: Bijvoorbeeld in een afgesloten la of portemonnee. Zorg ervoor dat de kaart niet in het zicht ligt voor anderen.
 2. Hou de pincode van uw card geheim: De pincode heeft u nodig bij offline betalingen, hou deze net als de pincode van uw bankpas geheim.
 3. Hou uw 3D Secure of VISA Secure wachtwoord geheim: Het 3D Secure wachtwoord kan in sommige gevallen bij online betalingen gevraagd worden als extra beveiligingslaag.
 4. Geef uw debit card niet zomaar aan iemand anders: Geef de gegevens van uw card niet zomaar aan iemand anders, zelfs niet aan iemand die zegt dat hij of zij van de bank of de debit card maatschappij is. Bankmedewerkers zullen u nooit opbellen en om uw kaartgegevens vragen. Bel bij twijfel zelf met uw bank of kaart uitgever om te controleren of de persoon echt is.
 5. Zorg dat u bij offline betalingen uw kaart altijd in het zicht houdt: Laat een medewerker van een winkel of restaurant uw card niet meenemen.
 6. Controleer uw bankafschriften regelmatig: Controleer uw bankafschriften regelmatig om te zorgen dat er geen onbekende transacties op staan. Als u iets verdachts ziet, neem dan onmiddellijk contact op met de bank of de uitgever van uw kaart.
 7. Signaleer verlies of diefstal: Is uw card kwijtgeraakt of gestolen? Meld dit direct bij de bank of uitgever van de card. De bank zal de kaart dan blokkeren zodat die niet meer gebruikt kan worden.

Hoe gebruikt u een debit card veilig online?

 1. Sla uw kaartgegevens niet op een openbare computer of een mobiele telefoon van iemand anders op. Gebruik uw kaart indien mogelijk alleen op uw eigen apparaten.
 2. Gebruik een beveiligde verbinding: Zorg ervoor dat je een beveiligde verbinding gebruikt als je online aankopen doet. Gebruik alleen een betaalpagina met een https-verbinding en gebruik geen onbeveiligde wifi-verbinding.
 3. Gebruik een sterk wachtwoord: Zorg ervoor dat u een sterk wachtwoord gebruikt voor het online account dat hoort bij uw card maar ook andere accounts waar u uw debit card gebruikt. En gebruik voor elk account een uniek wachtwoord. (Tip: gebruik een password manager.)
 4. Let op voor phishing-mails: Wees voorzichtig met e-mails die vragen om uw persoonlijke gegevens of vragen om op een link te klikken. Deze mails kunnen een poging zijn om fraude te plegen.
 5. Kijk uit voor onbekende websites: Kijk uit voor onbekende websites waarop u uw debit card wilt gebruiken. Gebruik alleen bekende en vertrouwde websites.
 6. Gebruik anti-virussoftware: Zorg ervoor dat u anti-virussoftware heeft geïnstalleerd en dat deze up-to-date is. Dit helpt om malware en andere bedreigingen te voorkomen.

Andere tips voor veilig kaartgebruik

 • Bewaar een kopie van uw kaartnummer, vervaldatum en CVC-code op een veilige plaats, zodat u deze kunt opvragen als u de kaart kwijtraakt.
 • Bewaar uw pincode niet op dezelfde plek als uw debit card. Beter nog, leer hem uit uw hoofd.

Meer informatie

Bekijk de andere veelgestelde vragen.