Creditcard zonder BKR toetsing aanvragen. Kan dat?

We brengen het slechte nieuws maar meteen: een creditcard zonder BKR toetsing aanvragen is niet mogelijk.

Maar niet getreurd, er is een alternatief:

Dit alternatief is de debit card, beter bekend als een prepaid creditcard.

Met deze kaart kunt u betalen zoals met een reguliere creditcard, maar u krijgt geen krediet. Hierdoor is er geen BKR toetsing nodig is en vormt een negatieve BKR registratie ook geen obstakel bij het aanvragen.

➜ Bekijk hier alle aanbieders van prepaid creditcards die u zonder BKR kunt aanvragen.

Wilt u meer weten over de werking van prepaid creditcards/debit cards en hoe nou precies zit met creditcards en de BKR registratie, lees dan verder.

Waarom wordt er bij het aanvragen van een creditcard een BKR toetsing gedaan?

Geldverstrekkers, zoals een bank of een creditcard maatschappij, zijn wettelijk verplicht bij het uitgeven van een lening om de kredietwaardigheid van degene aan wie de lening verstrekt wordt te toetsen.

Dit is ter bescherming van de consument vastgelegd in de Wet financieel toezicht (Wft).

Omdat u met een creditcard uw uitgaven maandelijks achteraf betaalt is een creditcard eigenlijk een doorlopende lening.

Een creditcard zonder BKR check aanvragen is daarom niet mogelijk.

Een Mastercard of VISA card aanvragen? Dan moet u een kredietcheck doen.

BKR-registratie beschermt zowel de consument als de creditcard maatschappij

Voor wie al het maximale bedrag dat past bij zijn of haar financiële situatie heeft geleend of voor wie een laag inkomen heeft is het in eerste instantie vervelend dat een creditcard aanvragen niet mogelijk is vanwege de BKR toetsing.

Maar als je er wat langer over nadenkt is dit eigenlijk zo gek nog niet: Schulden die te hoog zijn voor je inkomen leggen een enorme druk op je welbevinden.

Daarnaast wil creditcard maatschappij het risico dat haar klanten aan het eind van de maand hun openstaande creditcard schuld niet kunnen terugbetalen tot een minimum beperken. Dus ook voor de bank of creditcard maatschappij is het prettig dat ze bij aanvraag een BKR check kunnen doen.

Toch een creditcard aanvragen zonder BKR toetsing

Wat kunt u doen als u door een BKR-registratie of een laag inkomen geen creditcard kunt aanvragen?

Het kan uiteraard heel vervelend zijn als u geen creditcard kunt aanvragen aangezien een creditcard soms bijna noodzakelijk is, of in ieder geval erg handig kan zijn. Bijvoorbeeld voor het boeken van een hotel, vliegtickets bij budgetmaatschappijen zoals easyJet of Eurowings of gewoon als u online iets wilt bestellen bij een buitenlandse webshop zoals Amazon of eBay.

Online aankopen doen in webshops in het buitenland met een credit kaart

Is het bovenstaande voor u het geval, dan is een debitcard een goed alternatief voor een creditcard. U kunt een debitcard (of prepaid creditcard) aanvragen zonder BKR toetsing. En worden ook geen eisen gesteld aan uw inkomen.

De kaarten worden wereldwijd geaccepteerd, zowel online als offline.

Een debitcard werkt volgens het prepaid principe, u kunt er dus alleen zoveel geld mee uitgeven als u er zelf opzet.

Er zijn zowel prepaid Mastercard als prepaid VISA cards beschikbaar. U kunt met deze kaarten (vrijwel) overal mee betalen waar u ook met een reguliere creditcard terecht kunt.

Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Autohuur is niet met alle debit cards mogelijk. Is dit belangrijk voor u, kies dan de bunq Mastercard.
  • Betalingen bij offline betaalautomaten zijn meestal niet mogelijk met debit cards, bijvoorbeeld in een vliegtuig tijdens de vlucht.

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel registreert iedereen die in Nederland een krediet (lening) afsluit en eventuele betalingsachterstanden die hiermee samenhangen. Er staan in Nederland zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd.

Als u een krediet afsluit van meer dan €250 wordt dit geregistreerd. Met krediet wordt niet alleen een lening in geld bedoeld, maar ook zaken die u in eerste instantie misschien niet als lening ziet, zoals een telefoon die u afbetaalt bij uw abonnement of een lease auto.

U kunt op twee manieren geregistreerd staan: positief of negatief. (1)

Positieve BKR registratie

Als u maandelijks het afgesproken bedrag op tijd betaalt dan heeft u een positieve registratie. Een positieve BKR notering is in principe niet nadelig, toekomstige geldverstrekkers kunnen zien dat u een betrouwbare partij bent om een lening aan te verstrekken.

In sommige gevallen kan een positieve BKR registratie wel een belemmering vormen bij het aanvragen van normale creditcard: ook al betaalt u uw leningen op tijd af, toch kan het zijn dat hierdoor uw vrij besteedbare inkomen te laag is voor een lening (creditcard) erbij.

Heeft u schulden of staat u in de plus. Kredietverstrekkers kijken er naar.

Negatieve BKR registratie

Als u een serieuze betalingsachterstand heeft krijgt u een negatieve registratie. Als dit het geval is kunt u hoogstwaarschijnlijk geen creditcard aanvragen, u komt dan niet door de BKR check.

U kunt uiteraard nog wel een prepaid creditcard zonder BKR check aanvragen!

Voordelen van een creditcard zonder BKR notering

Ook als u wel in aanmerking komt voor een gewone creditcard, zijn prepaid creditcards een alternatief dat u zeker in uw vergelijking mee moet nemen als u een creditcard wilt aanvragen:

Goedkoop

Er zijn verschillende prepaid creditcards verkrijgbaar die gratis of heel goedkoop zijn, zoals bijvoorbeeld de N26 Mastercard, de Revolut Card of de R42 Mastercard van Openbank.

Simpele aanvraag

In tegenstelling tot een gewone creditcard, kunt u een prepaid creditcard binnen enkele minuten online aanvragen: u hoeft geen bewijs van inkomen te overleggen en er hoeft geen BKR toetsing te worden gedaan.

Hogere hypotheek

Een creditcard met gespreid betalen functionaliteit heeft een negatief effect op de maximale hoogte van uw hypotheek. Prepaid kaarten worden niet geregistreerd bij het BKR.

Geen verrassingen achteraf

Betalingen die u doet met prepaid creditcards worden direct van de bijbehorende bankrekening afgeschreven. U krijgt dus geen onverwacht hoge factuur aan het einde van de maand, hetgeen bij een gewone creditcard wel het geval kan zijn.

U kunt nooit meer geld uitgeven dan u heeft, want het saldo dat u op de card zet is uw bestedingslimiet.

Zakelijke creditcard zonder BKR toetsing

Ook als ondernemer kunt u bij het BKR geregistreerd staan. Net als voor consumenten is het ook voor ZZPers en zelfstandigen niet mogelijk om een creditcard zonder BKR toetsing aan te vragen.

Heeft u een creditcard nodig voor uw bedrijf, kies dan voor een zakelijke prepaid creditcard. Deze kunt u aanvragen zonder BKR check, en het is ook geen bezwaar als uw bedrijf pas korter dan een jaar bestaat.

Aanvragen zakelijke creditcard zonder Bureau Krediet Registratie toets

Vaak gestelde vragen

Kan je bij ABN Amro, Rabobank of ING een creditcard zonder BKR registratie aanvragen?

Nee, ABN Amro, Rabobank of ING hebben geen creditcards zonder BKR toetsing in hun productaanbod. Hiervoor kunt u wel terecht bij Bunq, Openbank of N26 Bank.

Kan je American Express aanvragen zonder BKR?

Nee, hoewel American Express feitelijk bezien een charge card is en geen creditcard wordt ook hier een BKR-toetsing gedaan als u de kaart wilt aanvragen.

Kan je een ANWB creditcard zonder BKR aanvragen?

Het was mogelijk om bij de ANWB een creditcard aan te vragen waarbij geen BKR toetsing werd uitgevoerd. Dit was een prepaid creditcard van VISA. Helaas is de ANWB voor onbepaalde tijd gestopt met de uitgifte van deze kaarten.

Krijg je een BKR registratie als je een creditcard hebt?

Als u een creditcard met gespreid betalen functionaliteit heeft waarbij de limiet hoger is dan €250 (2), dan geeft de creditcardmaatschappij dit door aan het BKR. U krijgt dan een positieve BKR notering. Mocht u een betalingsachterstand krijgen, dan wordt dit omgezet in een negatieve BKR notering. Op het moment dat u de creditcard opzegt blijft uw registratie nog 5 jaar bestaan.

Kan je een creditcard zonder loonstrook aanvragen?

Nee. Bij het aanvragen van een creditcard wordt er niet alleen naar een eventuele positieve of negatieve BKR notering gekeken, ook wordt er naar het bedrag op uw loonstrook gekeken. Dit doet de bank of creditcardmaatschappij als u een creditcard aanvraagt om te bepalen of u genoeg bestedingsruimte over heeft om uw creditcard aankopen aan het einde van de maand terug te betalen. Ook wordt de bestedingslimiet bepaald aan de hand van uw inkomen. Heeft u geen inkomen of een laag inkomen, dan komt u niet in aanmerking voor een creditcard. Kies ook in dit geval voor een debit card.