Creditcard aanvragen zonder BKR toetsing

We brengen het slechte nieuws maar meteen: een creditcard aanvragen zonder BKR toetsing is niet mogelijk.

Maar niet getreurd, er is een alternatief.

Dit alternatief is de debit card, een prepaid creditcard. De kaart werkt hetzelfde als een creditcard met als grootste verschil dat er geen krediet wordt verleend aan de houder van de kaart waardoor er geen BKR toetsing nodig is.

In dit artikel zullen we kijken hoe u een creditcard (debit card) kunt aanvragen als u geen BKR toets wilt of kunt ondergaan.

Waarom wordt bij een creditcard aanvraag een BKR toets gedaan?

Omdat u met een creditcard uw uitgaven maandelijks achteraf betaalt is een creditcard eigenlijk een doorlopende lening. Geldverstrekkers, zoals een bank of een creditcard maatschappij, zijn wettelijk verplicht bij het uitgeven van een lening om de kredietwaardigheid van degene aan wie de lening verstrekt wordt te toetsen. Dit is ter bescherming van de consument vastgelegd in de Wet financieel toezicht (Wft). Een creditcard aanvragen zonder BKR toetsing is daarom niet mogelijk.

Voor wie al het maximale bedrag passend bij zijn of haar financiële situatie heeft geleend of voor wie een laag inkomen heeft is het in eerste instantie vervelend dat een creditcard aanvragen niet mogelijk is vanwege de BKR toetsing, maar als je er wat langer over nadenkt is dit eigenlijk zo gek nog niet. Schulden die te hoog zijn voor je inkomen leggen een enorme druk op je welbevinden.

Toch een creditcard aanvragen zonder BKR toetsing

Het feit dat u geen creditcard kunt aanvragen neemt niet weg dat een creditcard soms bijna noodzakelijk of in ieder geval erg handig kan zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan het boeken van een hotel, vliegtickets bij budgetmaatschappijen zoals easyJet of Eurowings of gewoon als u online iets wilt bestellen bij een buitenlandse webshop zoals Amazon of eBay.

Is het bovenstaande voor u het geval, dan is een debitcard een goed alternatief voor een creditcard aanvragen zonder BKR toetsing.

Een debitcard werkt volgens de prepaid methode, u kunt er dus alleen zoveel geld mee uitgeven als u er zelf opzet. Debitcards maken gebruik van het MasterCard of VISA netwerk, u kunt er (vrijwel) overal mee betalen waar u ook met een creditcard terecht kunt. Maar omdat u op een debitcard geen krediet krijgt is er geen BKR toets nodig. U kunt de kaart gewoon bestellen en in gebruik nemen.

Er zijn verschillende debitcards verkrijgbaar in Nederland, bekijk dat pagina debitcard vergelijken voor een overzicht.

U kunt uw debitcard in principe gebruiken zoals een creditcard, maar er zijn een paar situaties waarin dit niet op gaat.

Autohuur is vaak niet mogelijk met een debitcard omdat de verhuurmaatschappij de kaart wil kunnen belasten bij schade. Bij een debitcard kunnen ze niet meer belasten dan er op staat. Hetzelfde geldt voor sommige tolwegen en onbemande tankstations, hoewel dit probleem vaak kan worden voorkomen door voldoende saldo op uw kaart te zetten.

Ook sommige luchtvaartmaatschappijen (voornamelijk in armere landen) accepteren geen debitcards om fraude te voorkomen.

Wilt u uw debitcard in een van deze scenario’s gebruiken neem dan voor de zekerheid van te voren even contact op met het bedrijf waar u uw betaling wilt uitvoeren. Voor de rest kunt u met uw debitcard bij meer dan 30 miljoen punten wereldwijd betalen.

Creditcard aanvragen zonder BKR toetsing? Kies dan uw kaart in het overzicht: