Wat is een CVC code of CVV code van een creditcard of debit card?

Bij online betalingen met een creditcard of debit card kan om een CVC code worden gevraagd.

Wat is dit precies en hoe werkt het?

U vindt de CVC code bij de meeste creditcards aan de achterkant van de pas. Het is een drie of viercijferige getal, meestal rechts naast de handtekening.

Wat is een CVC code?

De CVC code is een extra beveiligingscode die fraude bij online debit- of creditcardbetalingen moet tegengaan. Extra veiligheid dus.

Wat betekent cvv/cvc?
CVC staat voor Card Verification Code. Afhankelijk van welke creditcard of debit card u heeft, kunnen er ook varianten zoals CVV (Card Verification Value) of CSC (Card Security Code) gebruikt worden. Het maakt niet uit hoe het bij uw kaart genoemd wordt, het principe en de werking is hetzelfde.

Uit hoeveel cijfers bestaat de CVC?

De code bestaat bij Mastercard en VISA creditcards of debit cards uit drie cijfers. Bij American Express kaarten bestaat de verificatiecode uit vier cijfers.

Hoe gebruikt u de CVC?

U gebruikt de CVC bij online betalingen of telefonische betalingen die u met uw creditcard doet. Bij betalingen in een fysieke winkel heeft u de code niet nodig, dan gebruikt u de pincode van de kaart.

CVC code gebruik is simpel: tijdens een online betaling kan u gevraagd worden om de code in te vullen. U vult dan de 3 of 4 getallen van uw beveiligingscode in, naast de overige gegevens van uw kaart zoals het creditcardnummer, uw naam en de vervaldatum.

Voorbeeld betaalformulier
Voorbeeld online betaalformulier voor creditcardbetalingen.

Het kan voorkomen dat er wordt gevraagd om een CVV code, een veiligheidsnummer, een security code of een andere variant hierop. Laat u zich hierdoor niet in verwarring brengen, het gaat om dezelfde code en het maakt niet uit of het op uw card anders genoemd wordt.

Mastercard Securecode of Verified by VISA

In sommige gevallen zult u (ook) gevraagd worden om een Mastercard Securecode (1) of een Verfied by VISA (2) code. Dit is wat anders dan de CVC code.

De Mastercard Securecode of Verified by VISA code is een wachtwoord dat u zelf kunt aanmaken nadat u een nieuwe creditcard heeft aangevraagd. In sommige gevallen wordt het voor u aangemaakt. Dit is nog een extra stap naast het gebruik van de beveiligingscode. Meer informatie.

Waar vindt u de CVC code?

De CVC code staat op uw creditcard of debit card. Waar precies hangt af van welke creditcardmaatschappij u een kaart heeft.

Mastercard

Op Mastercard creditcards of debit cards staat de verificatiecode aan de achterkant van de pas. De code bestaat uit drie cijfers.

CVC op achterkant Mastercard creditcard

VISA

Heeft u een (prepaid) creditcard van VISA, dan vindt u de beveiligingscode eveneens op de achterkant van de pas. Ook hier bestaat de veiligheidscode uit 3 cijfers.

CVC op achterkant VISA card

American Express

Bij kaarten van American Express bestaat de Card Verification Code uit vier cijfers. U vindt de viercijferige code op de voorkant van de pas, rechtsboven het creditcardnummer.

Card Verification Code op American Express kaart

Veelgestelde vragen

Heeft een Maestro kaart ook een CVC code?

Nee, een Maestro kaart heeft doorgaans geen CVC code. U kunt hier alleen mee betalen in combinatie met uw pincode. Een Maestro kaart is dan ook geen creditcard, maar een pinpas.

Is een CVC code hetzelfde als een pincode?

Nee, hoewel dit beide beveiligingscodes zijn, is een CVC code niet hetzelfde als een pincode. Uw pincode is strikt geheim, u voert deze alleen in bij een betaalautomaat of geldautomaat. De CVC code staat op uw kaart gedrukt en u kunt deze invoeren in een online betaalformulier. Doe dit wel alleen als u de webwinkel vertrouwd.

Hoe wordt de CVC code nog meer genoemd?

Naast CVC en CVV komen er ook andere afkortingen voor: CSC, CID, CVD, CVE of CVN. Ook kan er gevraagd worden naar de een security code, een verification number of een variant hierop.

Heeft een prepaid creditcard ook een CVC code?

Ja, ook een prepaid creditcard of debit card heeft een Card Verification Code. Ook als u een prepaid creditcard gebruikt voor online betalen heeft u deze code bij bepaalde betalingen nodig.

Wat is een CVV nummer?

Een CVV nummer is een andere naam voor een vergelijkbare beveiligingscode. CVV staat voor Card Verification Value.

Staat er een CVC Code op een pinpas?

Op pinpassen van Maestro of V Pay staat geen CVC code. Heeft u recent een nieuwe pinpas met het Mastercard of VISA logo ontvangen dan staat de CVC code op de achterkant van de pinpas.

Meer informatie