3D Secure wachtwoord

Als u een online betaling doet met een creditcard of debit card van Mastercard, VISA of AMEX wordt u in sommige gevallen gevraagd naar een wachtwoord: het zogenaamde 3D Secure wachtwoord.

Andere namen die hiervoor ook gebruikt worden zijn 3DS, Mastercard Securecode (1), Mastercard ID Check, VISA Secure of Verified by VISA (2).

Hieronder leest u hoe dit werkt.

Wat is een 3D Secure wachtwoord?

3D Secure is een extra beveiligingsmaatregel bij online aankopen. Het is een persoonlijk wachtwoord dat niet op de creditcard staat. Een fraudeur die de kaartgegevens van uw credit- of debit card in handen heeft gekregen kan zonder dit wachtwoord geen online betalingen doen.

Hoe werkt een 3D Secure wachtwoord?

Online betalen met 3D Secure werkt als volgt:

  1. U gaat afrekenen in de webshop en kiest voor betalen met creditcard.
  2. U vult de gegevens van uw kaart in zoals gebruikelijk: het creditcardnummer, de vervaldatum, uw naam en de CVC cijfers achterop de pas.
  3. Als u op betalen drukt wordt u doorgestuurd naar een pagina van uw creditcardmaatschappij waar gevraagd wordt om uw 3D wachtwoord in te vullen.
  4. Als u het juiste wachtwoord invult wordt de betaling afgerond en wordt u teruggestuurd naar de webshop. Zonder wachtwoord wordt de betaling geannuleerd.

De webshop krijgt uw wachtwoord nooit te zien en kan deze dus ook niet opslaan. Zo kan uw wachtwoord niet uitlekken en zijn uw creditcardbetalingen beveiligt ook als uw gegevens bij de webshop op straat komen te liggen.

SMS code

Soms wordt er ook nog naar een SMS code gevraagd. Deze SMS code wordt naar het mobiele telefoonnummer gestuurd dat van u bekend is bij uw creditcard uitgever. De code is eenmalig bruikbaar (bij elke online betaling wordt een nieuwe code gestuurd).

Hoe maakt u een 3D Secure wachtwoord aan?

Na het aanvragen van een nieuwe creditcard of debit card ontvangt u instructies om een 3D Secure wachtwoord aan te maken. U kiest het wachtwoord in de meeste gevallen zelf.

Wachtwoord vergeten?

Bent u het wachtwoord van uw Mastercard Securecode of VISA Secure vergeten? U kunt het zelf wijzigen bij uw volgende online aankoop:

  1. Kies als er om het invoeren van uw wachtwoord gevraagd wordt voor de optie “Ik ben mijn wachtwoord vergeten”.
  2. Doorloop de stappen op het scherm om een nieuwe VISA Secure of Mastercard Securecode aan te maken.

Meer informatie