Wat is V PAY en hoe kan je ermee betalen?

V PAY is een Europese betaaldienst van VISA Europe. De dienst is een directe concurrent van het bekendere Maestro, waarmee tot nog niet zo lang geleden vrijwel alle Nederlandse bankpassen waren voorzien.

➜ Heeft u een bankpas met het V PAY logo? Dan kunt u hiermee overal betalen waar PIN-passen worden geaccepteerd.

Hoe werkt V PAY?

Met een V PAY betaalpas betalen werkt hetzelfde als pinnen met een Maestro pinpas:

  1. Steek de pas in de kaartlezer van de betaalautomaat of maak gebruik van contactloos betalen
  2. Bevestig de betaling met uw pincode

Betaalpassen met V PAY werken met een EMV chip (?), dit is standaard in moderne veilige betaalpassen en de opvolger van de ouderwetse magneetstrip. (Een betaalpas met EMV chip steekt u tijdens de betaling in de kaartlezer, een betaalpas met een magneetstrip trekt u door de kaartlezer heen.)

Kortom, in het dagelijks gebruik merkt u geen verschil tussen V PAY en Maestro betaalpassen. Beide pinpassen werken op dezelfde manier en worden binnen Nederland overal geaccepteerd waar u met PIN kunt betalen.

Acceptatie binnen Europa

Het V PAY systeem is voor de Europese markt ontwikkeld en geniet dus een brede acceptatie als Europese betaalpas.

Doordat V PAY passen geen magneetstrip hebben kunnen ze niet gebruikt worden bij oude betaalterminals. De kans dat u hierdoor niet kunt betalen is binnen Europa verwaarloosbaar, de meeste landen zijn helemaal voorzien van moderne betaalautomaten.

Acceptatie buiten Europa

Zowel Maestro als V PAY betaalpassen worden buiten Europa op veel plaatsen geaccepteerd. De dekking is niet overal gelijk, het kan dus praktisch zijn om ook een debit card van Mastercard mee te nemen als u op reis gaat naar het verre buitenland.

Hier kunt u zien waar u op uw bestemming contant geld kunt opnemen met een V PAY betaalpas: Locaties geldautomaten die V PAY ondersteunen.

Veelgestelde vragen

Welke banken maken gebruik van V Pay?

Op dit moment maken pinpassen van ASN, RegioBank, SNS en ING gebruik van het V PAY netwerk.

Is V PAY hetzelfde als VISA?

Nee, hoewel V PAY een merk is van VISA zijn het twee verschillende betaalmiddelen. V PAY wordt gebruikt voor debet kaarten zoals een bankpas, terwijl VISA gebruikt wordt voor creditcards.

Wat is het verschil tussen V PAY en Maestro?

V PAY is een betaalsysteem van VISA en Maestro is een betaalsysteem van Mastercard. Beide diensten bieden dezelfde mogelijkheden. In het dagelijks gebruik merkt u geen verschil.

Wat betekent V PAY?

Staat er V PAY op uw betaalpas? Dan betekent dit dat u betaalt via het V PAY netwerk. Uw bank is hiervoor een samenwerking aangegaan met VISA. De letter ‘V’ in het V PAY logo is afgeleid van de naam VISA, en ‘PAY’ staat voor betalen.

Kan je met V PAY in het buitenland betalen?

Ja, met V PAY kan je in het buitenland betalen. Binnen Europa op de meeste plaatsen, buiten Europa is het afhankelijk van het land waar u bent op hoeveel locaties de betaalpas wordt geaccepteerd.

Kan je met V PAY contant geld opnemen?

Ja, met een V Pay betaalpas kunt u bij elke geldautomaat met het V Pay logo contant geld opnemen. In sommige gevallen staat er in plaats van hiervan het VISA Electron of Plus logo.VPay logo en variaties

Wat zijn de kosten voor V PAY?

Aan het gebruik van een V PAY kaart zijn voor u geen kosten verbonden, anders dan de kosten die uw bank bij u in rekening brengt voor het gebruik van haar pinpas.

Wat is VISA Debit?

Met een VISA Debit card kunt u betalen waar VISA creditcards worden geaccepteerd. Met een V-Pay pas betaalt u waar PIN wordt geaccepteerd.

VPay vs Maestro, welke is beter?

In het dagelijks gebruik zult u geen verschil merken tussen een betaalpas met V Pay of een Maestro betaalpas. Beide elektronische betaalmiddelen zijn veilige betaalpassen waarmee u uw dagelijkse aankopen kunt betalen.

Is V Pay een creditcard?

Nee, een V Pay card is geen creditcard maar een pinpas. V Pay is een alternatief voor Maestro.