Tijdelijke creditcard

Een tijdelijke creditcard is een prepaid creditcard die bedoeld is voor kortstondig of eenmalig gebruik. Na afloop wordt het creditcardnummer weer buiten werking gesteld. Voor een volgende betaling kunt u een nieuw nummer aanvragen.

Handig voor wie eenmalig een creditcard nodig heeft, of als extra beveiliging: omdat het nummer heel snel verloopt is het risico op misbruik zeer klein.

Tijdelijke creditcard kopen

Op dit moment zijn er enkele aanbieders van tijdelijke creditcards in Nederland.

Sommige hiervan bieden de tijdelijke kaarten aan als los product, bij anderen is het een extra dienst naast een gewone prepaid creditcard.

De eerste categorie is handig als u een eenmalige creditcard zoekt, de tweede categorie is handig als het u vooral om extra veiligheid gaat.

Losse tijdelijke prepaid creditcards

Als extra dienst

Bij deze aanbieders kunt u een tijdelijke creditcard afnemen als extra dienst bij het betaalpakket. Dit pakket bestaat uit een volwaardige bankrekening en een Mastercard debit card:

Bij bunq krijgt u naast de vaste prepaid Mastercard 5 virtuele creditcards. Deze kunt u aanmaken en verwijderen tot een maximum van 20 stuks per 12 maanden.

Bij Revolut wordt de card automatisch na elke transactie vernieuwd.

Hoe werkt een tijdelijke creditcard?

Een tijdelijke creditcard werkt hetzelfde als elke andere prepaid creditcard, met als belangrijkste verschil dat de gegevens van de kaart steeds vernieuwd worden.

Online kopen

Een tijdelijke prepaid kaart kopen doet u online. In de meeste gevallen is een eenmalige creditcard ook een virtuele creditcard.

  • Kies één van de bovenstaande kaarten en vraag hem aan op de website van de aanbieder.
  • Kiest u voor een virtuele creditcard, dan kunt u de kaart binnen enkele minuten gebruiken voor online aankopen.
  • Omdat het hier om prepaid cards gaat vindt er geen BKR-toetsing plaats en u hoeft geen inkomensverklaring af te leggen.
  • Er zijn zowel tijdelijke prepaid Mastercard als prepaid VISA kaarten verkrijgbaar.

Opwaarderen

De tijdelijke creditcards zijn allen prepaid cards. Dat betekent dat de aankopen die u doet niet worden voorgeschoten zoals met een reguliere creditcard maar dat u zelf moet zorgen voor voldoende saldo op de kaart.

Na aankoop moet u de kaart dus opwaarderen voordat u ermee kunt betalen.

Volg hiervoor de instructies die u krijgt van de creditcard uitgever. Opwaarderen kan via bankoverschrijving of iDEAL, of beiden.

Betalen

Heeft u een tijdelijke creditcard met pas, dan kunt u zowel offline als online betalen. Heeft u een virtuele kaart, dan kunt u alleen online betalen.

Betalen werkt hetzelfde als bij een normale creditcard:

Online

Kies bij het afrekenen voor ‘betalen met creditcard’ en vul hier de gegevens van uw eenmalige creditcard in.

Offline

Bij betalingen in een offline winkel of andere gelegenheid betaalt u met uw card bij de pinautomaat. Hiervoor heeft u de pincode van uw kaart nodig.

Pluspunten en minpunten

Voordelen

  • Geen minimum inkomen vereist.
  • Geen BKR-toetsing of registratie.
  • Simpel en binnen enkele minuten aan te vragen.
  • Snel opwaarderen via iDEAL.

Nadelen

  • Weinig keuze.
  • Bij eenmalig gebruik acceptabel geprijsd, heeft u vaker een creditcard nodig dan is een gewone prepaid creditcard waarschijnlijk de betere optie.