Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard is een creditcard, waarop u eerst zelf geld moet storten voordat u ermee kunt betalen. Een andere naam die gebruikt wordt om prepaid creditcards mee aan te duiden is debit card, debetkaart of opwaardeer creditcard.

Bij een gewone creditcard krijgt u krediet voor de aankopen die u met de kaart doet en moet u dit achteraf terugbetalen.

Met een prepaid creditcard krijgt u geen krediet, en kunt u alleen betalen zolang u voldoende saldo (uw eigen geld) op uw prepaid kaart heeft staan.

Wat is een prepaid creditcard?

Zo kunt u dus nooit meer geld uitgeven dan u zelf op de kaart zet en voorkomt u creditcardschulden. Ook betekent dit dat iedereen een prepaid creditcard kan aanvragen, ongeacht zijn of haar financiële situatie.

Met een prepaid creditcard kunt u wereldwijd online en offline betalen waar Mastercard of VISA wordt geaccepteerd.

De beste prepaid creditcards van 2024

Hoe werkt een prepaid creditcard?

Aanvragen

Een prepaid creditcard kopen is simpel:

 1. Vraag online binnen enkele minuten een prepaid card aan.
 2. Na de aanvraag krijgt u de kaart binnen enkele werkdagen thuisgestuurd.

Betalen

Betalen met een prepaid creditcard werkt als volgt:

 1. Zorg voor voldoende saldo op de kaart. U zet geld op de kaart via een overboeking of iDEAL.
 2. Zodra het geld op uw nieuwe prepaid creditcard staat kunt u ermee betalen.
 3. Kies bij online betalen voor de betaaloptie “afrekenen met creditcard”.
 4. Vul de gegevens van uw kaart in.

Als u de prepaid creditcard gebruikt als betaalkaart in winkels of restaurants dan werkt betalen net zoals u gewend bent van uw pinpas:

 • U rekent af bij de betaalautomaat met uw pincode.
Hoe werkt een creditcard bij offline afrekenen?

Kan je met een prepaid creditcard hetzelfde als met een creditcard?

Ja, in de meeste gevallen kunt u met een prepaid credit card hetzelfde als met een gewone creditcard. Kunt u ergens betalen met een Mastercard of VISA creditcard, dan kunt u dat ook met een prepaid creditcard.

Afhankelijk van welke prepaid card u kiest zijn er een paar uitzonderingen:

 • Het is met de meeste prepaid creditcards niet mogelijk om borgstelling te betalen. Denk hierbij aan borg voor autohuur of voor consumpties in een hotel die ‘op rekening’ gaan.
 • Betalen bij offline (zonder internet verbinding) betaalautomaten is met de meeste prepaid kaarten niet mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn betalingen in een vliegtuig tijdens de vlucht of bij sommige ouderwetse tolwegen.
 • Prepaid creditcards bieden geen mogelijkheid tot gespreid betalen.
 • U kunt met een prepaid kaart geen aankopen doen als u niet over het geld hiervoor beschikt (u krijgt tenslotte geen krediet en een negatief saldo is niet mogelijk).
Bent u op zoek naar een prepaid card waarmee autohuur en borgstelling wel mogelijk is? Kies dan voor de kaart van Bunq of de ICS GO Card. Dit zijn technisch gezien gewone creditcards, maar ze werken via het prepaid principe.

Waarvoor kunt u een prepaid creditcard gebruiken?

Prepaid creditcards zijn handig om te betalen op plekken waar de betaalkaart van uw bank niet wordt geaccepteerd en u dus een creditcard nodig heeft.

Denk hierbij aan:

 • Buitenlandse webwinkels of websites waar iDEAL niet wordt ondersteund
 • Vliegtickets boeken
 • Hotels boeken
 • Auto huur (kies een prepaid creditcard die dit ondersteunt)
 • Apps kopen
 • Op vakantie of op reis in het (verre) buitenland

De prepaid betaalkaarten zijn ook handig om bijvoorbeeld te koppelen aan de online accounts van uw kind. Zo kan hij of zij wel door u goedgekeurde apps of online diensten als Spotify of Netflix afnemen, maar loopt u niet het risico op een vervelende verrassing van een torenhoge creditcard rekening (1).

Wat zijn de voordelen van een prepaid creditcard in vergelijking met een normale creditcard?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom een prepaid creditcard een betere keuze kan zijn dan een normale creditcard:

Laagdrempelige aanvraagprocedure

 • In tegenstelling tot reguliere creditcards kunnen prepaid creditcards door iedereen binnen enkele minuten worden aangevraagd.
 • Doordat er geen krediet wordt gegeven is het niet nodig om de financiële situatie van de aanvrager te beoordelen.
 • Er wordt geen BKR-toetsing gedaan en er wordt niet gekeken naar inkomen.

Ook als u wel in aanmerking komt voor een normale creditcard is dit prettig omdat u niet uw hele hebben en houden hoeft te overleggen aan de creditcard maatschappij.

Goedkoop

Dit argument is uiteraard afhankelijk van welke prepaid creditcard u kiest, maar er zijn meerdere prepaid creditcards verkrijgbaar die in de basis volledig gratis te gebruiken zijn. De goedkoopste prepaid creditcard is de Revolut Card. Een andere goedkope prepaid creditcard is de N26 Mastercard.

Controle over uw uitgaven

U bepaalt zelf uw bestedingslimiet en u kunt nooit meer geld uitgeven dan u heeft.

Geen invloed op uw hypotheek

Een creditcard met gespreid betalen functionaliteit beïnvloedt de maximale hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen negatief. De gespreid betalen functie staat namelijk bij het BKR geregistreerd als een lening. Hierdoor kunt u minder lenen (2).

Een prepaid creditcard heeft dit nadeel niet.

Wie gebruikt een prepaid creditcard?

Prepaid creditcards kunnen door iedereen worden gebruikt: van mensen zonder inkomen tot mensen in loondienst of ondernemers, van studenten tot gepensioneerden, van mensen met schulden tot mensen die bulken van het geld.

Kortom, iedereen die niet genoeg heeft aan de betaalmogelijkheden die zijn Nederlandse bankpas biedt.

Is een prepaid creditcard veilig?

Veiligheid

Ja, een prepaid creditcard is veilig in gebruik. Alle aanbieders op de Europese markt hebben een vergunning voor financiële dienstverlening van de toezichthouder in het EU land waar ze gevestigd zijn.

Enkele aanbieders hebben een bankvergunning. Kiest u voor een prepaid kredietkaart van een aanbieder met een bankvergunning, dan is het geld dat u op de prepaid kaart stort gedekt door het Europese depositogarantiestelsel. Hiermee is uw geld tot €100.000 gedekt mocht er iets met de aanbieder van uw kaart gebeuren.

Verder maken alle kaarten gebruik van het veilige betaalsysteem van Mastercard of VISA.

Wat is de beste prepaid creditcard?

Wat de beste prepaid creditcard is hangt af van uw gebruikspatroon:

 • Gebruikt u de prepaid betaalpas veel of weinig
 • Betaalt u voornamelijk in Euro of in andere valuta
 • Welke manier van opwaarderen heeft uw voorkeur (bankoverschrijving of iDEAL)
 • Wilt u contant geld opnemen (in binnen- en buitenland) en hoe vaak
 • Heeft u behoefte aan aanvullende verzekeringen (aankoopverzekering/reisverzekering) of andere extra’s
 • Betaalt alleen online of ook offline (in het eerste geval is een virtuele creditcard eventueel voldoende, in het laatste geval heeft u ook een pas nodig)

Alle prepaid cards hebben hun eigen sterke en zwakke punten. De beste prepaid card is de kaart die het beste aansluit bij uw wensen.

Bij de prepaid kaarten van aanbieders met een bankvergunning, zoals N26 of Openbank, krijgt u gratis een volledige bankrekening inclusief IBAN. Hoewel dit voor de betaalmogelijkheden van de kaart niets uitmaakt kan een gratis betaalrekening een welkom extraatje zijn, bijvoorbeeld als vervanging een betaal- of spaarrekening waarvoor u een maandelijkse bijdrage verschuldigd bent aan uw huidige bank.

Lees hier meer over het kiezen van de beste debit card.

Prepaid VISA of Prepaid Mastercard

Er zijn zowel prepaid VISA als prepaid Mastercard creditcards verkrijgbaar. Beide netwerken bieden vergelijkbare betaalmogelijkheden en dit maakt dus bij de keuze voor een bepaalde prepaid kaart niet zoveel uit. De grootste verschillen zitten in de overige kenmerken van de kaarten en deze worden door de uitgevers bepaald.

Waar koop je een prepaid creditcard?

Alle prepaid creditcards kunt u online aanvragen.

Enkele kaarten zijn ook te koop in supermarkten of kiosken/tabakszaken, maar deze cards hebben doorgaans een zeer lage bestedingslimiet en zijn voornamelijk geschikt als cadeaukaart.

Wat kost een prepaid creditcard?

Wat kost een prepaid creditcard?

De kosten voor het gebruik van een prepaid creditcard verschillen per aanbieder en kunnen uiteenlopen van volledig gratis tot meer dan €100 per jaar.

U moet rekening houden met de volgende kosten:

 • Eenmalige kosten
 • Terugkerende vaste kosten
 • Gebruiksafhankelijke kosten

Eenmalige kosten

Eenmalige kosten zijn kosten die u betaald bij de aanschaf van de creditcard. Dit zijn bijvoorbeeld verzendkosten of uitgiftekosten.

Terugkerende vaste kosten

Bij sommige prepaid creditcards wordt een jaarlijkse of maandelijkse bijdrage in rekening gebracht.

Gebruiksafhankelijke kosten

Gebruiksafhankelijke kosten zijn kosten die u moet betalen voor specifieke acties die u met uw prepaid creditcard doet.

Bijvoorbeeld:

 • Geld opnemen bij een pinautomaat
 • Opwaarderen
 • Koersopslag bij uitgaven in vreemde valuta

Of dit voor u van toepassing zal zijn hangt af van welke prepaid card u kiest en hoe u deze gaat gebruiken. Zoals hierboven reeds gezegd zijn er meerdere prepaid creditcards verkrijgbaar die (vrijwel) gratis in gebruik zijn.

Prepaid creditcards vergelijken

U kunt de in Nederland verkrijgbare Mastercard of VISA prepaid creditcards hier vergelijken.