Wat is een creditcardnummer en hoe werkt het?

Een creditcardnummer (of debit card nummer) is een unieke reeks cijfers die voorop een creditcard of debit card staat. Dit kaartnummer wordt gebruikt om aankopen te doen zowel online als in winkels.

In dit artikel leggen we uit hoe het creditcard nummer werkt en hoe het opgebouwd is.

Hoe werkt een creditcardnummer?

Een creditcardnummer bestaat uit een reeks cijfers die gebruikt wordt door creditcardmaatschappijen om te zien wie de kaarthouder is en om transacties te verifiëren en te autoriseren.

Het creditcardnummer in combinatie met de naam van de kaarthouder, de vervaldatum van de kaart en de CVC-code is vaak alles wat u nodig heeft om met een creditcard te betalen. In sommige gevallen wordt gevraagd naar een extra verificatie zoals bijvoorbeeld het 3D Secure wachtwoord.

Wanneer een creditcard wordt gebruikt om een aankoop te doen, wordt het creditcardnummer ingevoerd in de verkoopterminal (betaalautomaat) of op het betaalformulier van een website.

Op het moment dat u akkoord geeft voor de betaling wordt deze informatie via een veilige verbinding geverifieerd door de creditcardmaatschappij:

Aan de hand van het kaartnummer kan de creditcardmaatschappij zien of de kaart geldig is, of er nog genoeg bestedingsruimte beschikbaar is en van wie de kaart is.

Als alles in orde is, wordt de transactie goedgekeurd en wordt het bedrag van de aankoop afgeschreven van de rekening van de kaarthouder.

Hoe is een creditcardnummer opgebouwd?

Het kaartnummer bestaat meestal uit 16 cijfers (maar 13 en 15 komt ook voor).

Deze reeks cijfers bevat informatie over de uitgever van de kaart, het type kaart, en de kaarthouder.

De eerste digit(s) van een creditcardnummer geven aan welke organisatie de kaart heeft uitgegeven. Een kaart met een nummer dat begint met “4” is een Visa kaart, terwijl een kaart met een nummer dat begint met “5” een Mastercard is. American Express kaarten beginnen met “34” of “37”.

De betekenis van de volgende digit(s) verschilt per netwerk:

Mastercard nummer

 • De eerste digit van een Mastercard creditcardnummer is altijd “5”. Dit is het nummer dat aangeeft dat de kaart een Mastercard is.
 • Positie 2 tot en met 6 geeft aan welke bank of organisatie de kaart heeft uitgegeven. Elk bank of organisatie heeft zijn eigen specifieke nummer. In het Engels heet dit het Issuer Identification Number (IIN) of Bank Identification Number (BIN).
 • Vanaf positie 7 volgt het accountnummer van de kaarthouder. Deze reeks kan oplopen tot 12 cijfers, maar is gewoonlijk 6 cijfers lang. Uitgevende banken wijzen dit nummer toe aan hun individuele klanten.
 • De laatste digit van een Mastercard creditcardnummer is een controlecijfer, dat gebruikt wordt om te verifiëren of het kaartnummer juist is ingevoerd.

VISA nummer

 • De eerste digit van een VISA creditcardnummer is altijd “4”. Dit is het nummer dat aangeeft dat de kaart een VISA is.
 • Op positie 2 tot en met 6 staat het identificatienummer van de uitgevende instelling.
 • De volgende 6 tot 12 cijfers vormen het accountnummer van de kaarthouder.
 • De laatste digit van een VISA creditcardnummer is een controlecijfer, dat gebruikt wordt om te verifiëren of het creditcardnummer juist is ingevoerd.

American Express nummer

 • De eerste digit van een American Express creditcardnummer is altijd “3”, gevolgd door een “4” of een “7”. Dit is het nummer dat aangeeft dat de kaart een American Express is.
 • De tweede digit en derde digit geven aan welk soort kaart het is, bijvoorbeeld een Gold Card of een zakelijke kaart.
 • Positie 5 t/m 11 vormen samen het accountnummer.
 • De laatste digit van een American Express creditcardnummer is een controlecijfer, die gebruikt wordt om te verifiëren of het nummer juist is ingevoerd.

Meer informatie